Peter Westerberg

Förra året skrev jag om Clas Lassbo som hade en Fender Precision Bass från 1974 där jag fixade dragstångsmuttern som börjat gräva in sig i träet. Redan då var han inne på att banda om den men jag bad honom fundera på saken eftersom jag insåg att det skulle vara ganska krävande. Att få ut banden på en Fender från 70-talet med lönngreppbräda kan vara ganska svårt eftersom de lackade halsen efter att banden var på plats. Dessutom, som jag tidigare berättat här på bloggen, tryckte Fender i sina band från sidan. Det faktum att banden var så låga skulle göra det ännu svårare – vare sig om man vill slå ut dem eller dra ut dem på konventionellt sätt.
Det största problemet var att halsen hade en rejäl uppförsbacke över halsklacken, detta är ett vanligt problem men i detta fallet var det ganska påtagligt. Vill man inte slipa greppbrädan är det bara bandens höjd som man har som marginal. Min plan var att banda av, försegla skadorna och banda om den men jag konstaterade att uppförsbacken var för hög och den enda utvägen var att plana greppbrädan och sedan lacka om den.

Fender Precision Bass 1974
Någon tidigare ägare har oljat mekaniken rejält och den var full med intorkad olja. Tyvärr har oljan trängt in i träet.
Fender Precision Bass 1974
Och ut på andra sidan. Tyvärr går det inte att göra något åt detta.
Fender Precision Bass 1974
Här är det problem. Trots att en tidigare ägare låtit slipa ner banden över halsklacken var de fortfarande för högt upp. Halsklacken fick slipas ner några millimeter, inte optimalt men nödvändigt för att få basen spelbar.
Fender Precision Bass 1974
Lågt!
Fender Precision Bass 1974
Greppbrädan hade flera skador där ärg från banden och DNA hade trängt ner och gett missfärgningar i träet.
Fender Precision Bass 1974
Greppbrädan omlackad och bandad. Av flera skäl vill jag undvika allt för stora ingrepp på greppbrädan men i det här fallet var det oundvikligt. Skadorna som syns på den föregående bilden kan skönjas till vänster i bild. Även vid bandskårorna fanns missfärgningar som till viss del är kvar. Ibland går det att bleka bort missfärgningar men dessa bestod till stor del av ärg från greppbanden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.