Peter Westerberg

Reparationer och justeringar


När du kommer in till oss med din gitarr börjar vi med att undersöka den för att fastställa vad felet är, vad som behöver göras och ett kostnadsförslag. Detta gör vi alltid utan någon kostnad. Vi accepterar alltid om du väljer att inte lämna in gitarren. 
Prisuppgiften vi lämnar är en uppskattning men vanligen har vi gjort en rätt bedömning. Det är inte ovanligt att man hittar mer saker som måste åtgärdas för att få gitarren spelbar – vi förbehåller oss rätten att justera priset uppåt med 20% men blir det mer än så kontaktar vi dig. 
Det kan hända att vi avråder från en reparation då vi ser att resultatet inte blir hållbart eller står i paritet med kostnaden. Det förekommer också att vi avråder från modifieringar av instrument om vi anser att det kan göra dem sämre eller förvanska dem allt för mycket. 

Betalning
Vi skickar alltid faktura – inga kontanter eller kortbetalning. Fakturan skickas i PDF-format via mail. På fakturan specificeras alla moment vi utfört och eventuella delar. Villkor är 30 dagar för privatpersoner och 10 dagar för företag. Vid större belopp kan vi dela upp beloppet på flera fakturor. 

Priser

Heljustering elgitarr

Utgångspriset är 1200:- men det kan kosta mer eller mindre. Om gitarren exv. har ett har ett Floyd Rose eller liknande tar vi 1500:-. Ibland kan det bli avsevärt billigare då det inte finns så mycket att göra mer än en snabbjustering – ibland gör vi det medan du väntar. Det kan också bli mer omfattande eller dyrare om vi hittar andra saker som måste åtgärdas för att få gitarren spelbar eller optimal.
Följande ingår i en vanlig justering:

 • Justering av hals (dragstång eller truss rod)
 • Byte av strängar (ev. kostnad tillkommer)
 • Kontroll av översadel, justering av skårorna vid behov
 • Justering stränghöjd
 • Intonering
 • Justering mickhöjd
 • Justering av stall och fjäderspänning (i förekommande fall)
 • Rengöring och ev. inoljning av greppbräda
 • Rengöring elektronik
 • Lösa muttrar och skruvar spänns
 • Hittar vi enkla elektronikfel åtgärdar vi dem
 

Intonering
En intonering kan verkligen göra skillnad på en gitarr. Kostar 300:-.

Byte översadel
Vi använder ben eller Tusq (eller liknande) när vi tillverkar nya översadlar. Priset är 600:- till 1500:- beroende på sadel och omständigheterna. Normalt brukar det hamna runt 1000:-.

Ombandning
Grundpriset för en ombandning är 5000:- men priset kan variera beroende på typ av gitarr och andra faktorer; är halsen skev måste man slipa greppbrädan rak innan man bandar. Om halsen har kantbindning måste man preparerar banden innan man pressar i dem.
I priset ingår uppfräschning av sadeln, justering och intonering. Det är heller inte ovanligt att man måste höja upp eller byta sadeln i samband med en ombandning. 
När vi gör en ombandning slipar vi normalt greppbrädan försiktigt för att undvika att ta bort material. Är det en all maplehals kan vi vanligen få bort banden utan att skada lacken men ibland kan det vara nödvändigt att lacka om greppbrädan. 
Vi har utvecklat en egen metod där banden kommer i nivå med minimala toleranser, så små att det egentligen eliminerar en bandslip men en bandslip medför att man får ner toleransen till hundradelar och man rundar även övergången mot kanterna. 

Bandslip
För att få en optimal spelbarhet kan det vara nödvändigt att slipa banden. Detta kräver dock att halsen är någorlunda rak och att det finns marginal på banden för att inte riskera att de blir för låga. Priset varierar mellan 1200:- och 2200:- beroende på omfattningen.

Nedtagning av bandändar
Ibland börjar ändarna på banden krypa ut och skaver irriterande när man spelar. Detta beror på att träet i greppbrädan eller halsen har krympt. Det blir mer påtagligt under vintern, när luftfuktigheten går upp under vår och sommar kan problemet bli mindre påtagligt. Därför är det alltid bäst att göra detta arbete under vintern (januari, februari eller mars).
Kostnaden är 400-1000:- då det finns två scenarion beroende på hur mycket banden krupit ut och hur man fasat och rundat ändarna vid tillverkning eller ombandning.