Peter Westerberg

Vi är sedan 2019 auktoriserade installatörer av Evertune och har därigenom stor erfarenhet av installation, justering och reparation. 

Fungerar det verkligen? Ja, det fungerar och det är en närmast surrealistisk upplevelse första gången man provar.
Stämmer den aldrig ur sig? Aldrig.
Men då kan man ju inte bända! Jo, med stämskruvarna påverkar man inte stämningen utan ”hårdheten”; i maxläget kan du bända hur mycket som helst utan att något händer och när man har ställt den ”mjukt” kan man bända som vanligt – och den kommer inte att stämma om sig ett uns.
Hur stämmer man då? Med justerskruvar på stallet som är lätt åtkomliga.
Påverkar det inte tonen? Inte så att det är påtagligt. Det finns andra enklare stall som påverkar tonen mer.
Går det att stämma om och droppa? Ja, men man måste justera om stallet och ibland måste man byta en eller flera moduler.

Priser inkl. moms:
Evertune Model F, T och G (sexsträngad): 3500:-
Evertune F7: 4200:-
Evertune F8: 4500:-
Installation: 4000:-
Justering inkl. intonering: 600:-. 

Några saker som kan vara bra att känna till

För att montera ett Evertune måste kroppen vara minst 45 mm tjock. Det går med tunnare med då måste man montera en adapterplatta på baksidan som bygger ut lite. Om toppen är välvd måste partiet där stallet hamnar vara helt plant; är det inte det kan man i vissa fall lösa det med en adapterplatta. 

Ett Evertune är gjort för normal stämning och strängtjocklek – inom ett visst intervall. Ska man ha avsevärt tunnare eller tjockare strängar och/eller stämmer om kan strängens spänning medföra att man hamnar utanför detta intervall och då måste man byta modul för dessa strängar. Modulerna finns i en hårdare och mjukare variant och kostar ca. 800:- per styck (en per sträng). Även mensuren (skallängden) påverkar spänningen.
Ofta fungerar det med standardmodulerna men har man en längre mensur (27″ börjar bli vanligt på många 7- eller 8-strängade) samt tänker sig tjockare eller tunnare strängar och/eller ned- eller uppstämt kan det vara nödvändigt att byta moduler. Ibland kan man dock ibland komma inom normala intervallet genom att gå upp eller ner i strängtjocklek.