Peter Westerberg

Vi är sedan 2019 auktoriserade installatörer av Evertune och har därigenom stor erfarenhet av installation, justering och reparation. 

Fungerar det verkligen? Ja, det fungerar och det är en närmast surrealistisk upplevelse första gången man provar.

Stämmer den aldrig ur sig? Aldrig. Inte ens när man bytt strängar. 

Men då kan man ju inte bända! Jo, med stämskruvarna påverkar man inte stämningen utan ”hårdheten”; i maxläget kan du bända hur mycket som helst utan att något händer och när man har ställt den ”mjukt” kan man bända som vanligt – och den kommer inte att stämma om sig ett uns.

Hur stämmer man då? Med justerskruvar på stallet som är lätt åtkomliga.

Påverkar det inte tonen? Nej, faktiskt tvärtom – gitarren klingar helt enkelt bättre och snyggare. 

Går det att stämma om och droppa? Ja, men man måste justera om stallet. 

Några saker som kan vara bra att känna till

Evertune finns i tre olika modeller: Model F är för gitarrer av Fendertyp av stratatyp och finns för 6, 7 och 8-strängade. Model T är för Telecaster där stallmicken är integrerade i stallet. Model G är för gitarrer av Gibsontyp.
Samtliga stall finns i olika finish: krom, svart, guld, nickel, brushed nickel, antique black och black nickel. Nickel eller brushed nickel lämpar sig bäst för relicade gitarrer. 

För att montera ett Evertune måste kroppen vara minst 45 mm tjock. Det går med tunnare med då måste man montera en adapterplatta på baksidan som bygger ut lite. Om toppen är välvd måste partiet där stallet hamnar vara helt plant; är det inte det kan man i vissa fall lösa det med en adapterplatta.

Toppen måste vara plan där stallet ligger. Många Les Paul är helt flata där, andra är välvda. – märkligt nog varierar detta på Gibson. Detta kan man lösa genom att tillverka en adapterplatta som ligger mellan toppen och stallet. 

Det är inte alltid det går att få till en estetisk optimal installation; exv. på en strata där tremolokaviteten glipar fram några mm. På en Gibson täcks vanligen inte hålen för stall och stränghållare helt och hållet. Man gör s.k. donatorpluggar vilket innebär att man tar material från området som ligger under stallet, hålen blir dock inte helt osynliga. Vissa lacker går att bättra så att det blir helt osynligt – blank svart är mest tacksam när det gäller att få ett bra resultat, det kan bli helt osynligt. 

Ett Evertune är gjort för normal stämning och strängtjocklek – inom ett visst intervall. Ska man ha avsevärt tunnare eller tjockare strängar och/eller stämmer om kan strängens spänning medföra att man hamnar utanför detta intervall och då måste man byta modul för dessa strängar. Modulerna finns i en hårdare och mjukare variant och kostar ca. 800:- per styck (en per sträng). Även mensuren (skallängden) påverkar spänningen.
Ofta fungerar det med standardmodulerna men har man en längre mensur (27″ börjar bli vanligt på många 7- eller 8-strängade) samt tänker sig tjockare eller tunnare strängar och/eller ned- eller uppstämt kan det vara nödvändigt att byta moduler. Evertune har en kalkylator där man kan se om man håller sig inom detta intervall. Har du någon avvikande setup – kolla att du håller dig inom intervallet. Man kan beställa anpassade Evertunestall – att byta i efterhand är besvärligare då ett en modul (mekaniken för den separata strängen) kostar 600:- samt kostnaden för att byta modulen vilket kostar lika mycket. 

Har man installerat och justerat ett Evertune håller det stämningen även när man byter strängar, förutsatt att man använder samma tjocklek. 

Priser inkl. moms:
Evertune Model F, T och G (sexsträngad): från 4200:-
Evertune F7: 4500:-
Evertune F8: 4800:-
Installation: 4000:-. Kostnader för andra åtgärder kan tillkomma; exv. övrig anpassning eller tillverkning adapterplatta. 
Justering inkl. intonering: från 600:-.