Peter Westerberg

En ganska vanlig åkomma på gamla Jazz Bassar är att halsen vrider sig av strängarnas dragkraft på huvudet. Halsen är några mm smalare än P-basar och mindre material i halsen gör den instabilare. Eftersom huvudet vrids blir halsen också skev, vanligen med mer relief på diskantsidan än på bassidan. Jag fick in en Fender Jazz Bass Mexico där det var uppenbart att det var något konstigt med halsen. Justeringsmuttern hade grävt in sig i träet så jag fick lägga shims unden den. Det var helt omöjligt att få till en bra justering; halsen var så skev så att greppbrädan var konkav på diskantsidan och konvex på bassidan! Jag gjorde ett försök att bandslipa den men banden blev allt för låga på några ställen så jag kom överens med kunden att lika gärna göra det bra när man ändå höll på – en ombandning med planing av greppbrädan. Att plana en greppbräda kräver stor noggrannhet eftersom den ska vara rak i längsled och därtill ska radien bibehållas. Därför alternerar man mellan olika block och stål med slippapper. Bandskårorna måste sågas ner och då är det viktigt att inte såga för djupt.

Jazz Bass hals
Den före detta skeva halsen med verktyg för ändamålet. Halsen måste spännas upp i en jigg som stöder halsen under slipningen, annars kommer halsen att svikta av trycket och då kan man hålla på och försöka korrigera tills det inte finns något kvar av halsen.

Det ska sägas att en rosewoodgreppbräda gör allting enklare; en all maple-hals går inte att slipa om man inte vill lacka om hela greppbrädan vilket drar upp kostnaden. Då får man förlita sig till att bandslipa (eller banda om) för att komma till rätta med problemet. Originalbanden var av vintagetyp (ca 2,1 mm breda) vilket jag tycker är i klenaste laget, speciellt på en bas. Jag föreslog för kunden att välja 2,4 eller 2,6 mm och det blev det sistnämnda. Tyvärr är detta allt för vanligt att halsen på Jazz-basar (och även på vissa P-basar från 70-talet som hade smalare halsar) är skev. Så ett råd om du ska köpa en Jazz Bass (eller någon annan bas för den delen) är att kolla att halsen inte är skev. Är den det så stå över eller pruta med hänvisning till att den måste åtgärdas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.