Peter Westerberg

Hagström Viking
Eländigt… Och ölen är inte min.

Jag skriver ”uppgraderad” och inte nyskick för det var inte det som var meningen med renoveringsprojektet. Det mesta var klart redan för några månader sedan; jag hade bandat om den, skaffat fram två Gibson Burstbucker Pro, renoverat elektroniken, skurit till en ny sadel, limmat fast lösa kantlister, fixat mindre lackskador och putsat upp den. Ett nytt plektrumskydd med ägarens namn CNC-frästes.

Hagström Viking
Även micksargarna är CNC-frästa för att dölja
de gamla skruvhålen.

Observanta läsare kanske har noterat att rattarna är bytta. En originalratt saknades när jag fick in den men denna typen med insexskruv är extremt svår att få tag i. Jag hittade några begagnade i USA för 400 kronor styck (alltså 1600:- för fyra rattar + tull och moms) men vi tyckte att båda att det var lite väl dyrt – inte minst då väldigt mycket pengar spenderats redan.
Avsikten med renoveringsprojektet var inte att återställa gitarren i originalskick och inte heller så nära originalskick som möjligt. Istället skulle det bli en uppgradering av gitarren med syftet att göra den till en bra player. Ombandningen gjorde den mer spelbar men framför allt är bytet av mickarna den stora vinsten. En liten detalj som gör enorm skillnad är sadeln, Hagström använde något billigt plastmaterial där strängarna hakar fast och ger problem med stämningen. Den nya gjordes i ben och jag eftersträvade att forma den som originalet istället för ”Gibsonesque”.

Peter spelar i ett bluesband som jag skam till sägandes inte minns namnet på men de ska spela på någon festival i sommar (som jag inte heller minns namnet på) och målet har varit att ha gitarren klar tills dess. Gitarren heter i alla fall Hagström Viking.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.