Peter Westerberg

Sedan i somras har jag haft inne fem (!) kinesiska fakes; tre Les Paul, en Tele och sist en Trini Lopez-kopia. Gibson gjorde två Trini Lopez-modeller och den mest kända är den som är baserad på ES-335 med diamond f-holes och Firebird-huvud. Gibson tillverkar en Dave Grohl Signature (kallad DG-335) i den fantastiska custom colour-färgen Pelham Blue och det är denna som stått modell för detta plagiat.

Gibson Kina fake
Det ser någorlunda bra ut på avstånd.

Överlag är bandning och setup mycket bättre än på de Les Paul-fakes (troligen från samma fabrik) som jag har haft inne. Färgen är långt från Pelham Blue och är mer att betrakta som vanlig blå metallic. Synd att de missat detta för det hade lyft gitarren ett snäpp. En annan irriterande detalj är att några kablar syns genom ljudhålet och det förvärras av att de har färgglada kulörer. Dessvärre går det inte att komma till rätta med på annat sätt än att ta ut hela elektroniken och det gör man inte i en handvändning. Mekaniken är kapslad, typ Schaller M6 men dessvärre av usel kvalitet. Faktum är att det är den sämsta mekanik jag sett på en ny gitarr. Det känns som man glömt metallbitar inne i kapslingen, när man vrider hugger det till, vrider man lite till lossnar det för att sedan hugga till igen. Dock är det inget som påverkar funktionen, det är bara oerhört irriterande. Mickarna är också från Epiphone och har väldigt hög output, det skulle vara intressant att mäta dem men återigen är elektroniken svåråtkomlig.

På det hela taget inget fantastiskt bygge men det mesta acceptabelt med tanke på priset…. om det inte var för en sak: stallet satt vinklat bakåt så att komma i närheten av en bra intonering var uteslutet, uppskattningsvis satt stallet 4-5 mm för långt bak. Det fanns bara en sak att göra: ta bort bussningarna, sätta igen hålen med lönnpluggar och borra nya – denna gång rakt uppifrån. Jag fick rigga upp hela gitarren på en MDF-platta för att den skulle hamna i rätt vinkel i pelarborrmaskinen.

Gibson Chinese Fake
Det lutar betänkligt. Notera att alla stallbockar står i framkant.
Gibson Kina fake
Hålen pluggade, nya borras.

Efter att jag tagit ner sadeln, justerat och intonerat den blev den otroligt bra att spela på. Den har inte det där riktigt maffiga 335-ljudet men någonting ditåt. Mickarna har löjligt hög output men dessvärre låter det som att man skippat att vaxa dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.