Peter Westerberg

Curre Sandgren är en sann punklegend; sångare och gitarrist i Rolands Gosskör, Coca Carola och Krymplings – det är inga band jag lyssnat på men väl hört talas om. Hans Gibson Les Paul Custom från 1990 har hängt med honom länge – den hade fixats i ordning flera gånger, nu var den nedplockad i delar för att genomgå en ny restaurering, det hade fallit mellan stolarna och nu hade Curre bestämt sig för att ta tag i saken.
Jag kan inte låta bli att fascineras av punkares osentimentala inställning till instrument – de spelas hårt och får stå ut med mycket misshandel och ägarna bryr sig inte – gitarren är bara ett verktyg. Typiskt för punkgitarrer är att de oftast inte är moddade; kanske är mickarna bytta men de har sällan uppgraderats för prova nya prylar eller avsevärt förbättra dem – de duger som de är. Och inte sällan har de klistermärken och klotter – Curres gitarr är lite speciell då den har signaturer från hela Djurgårdens guldlag. Onödigt att säga att han är hängiven djurgårdare, kanske därav fick Coca Carola spela på festen när Djurgården firade sitt SM-guld. Curre har fortsatt spela på gitarren och autograferna har börjat suddas ut.

Som den kom…
En spricka hade tidigare lagats – fanns inte så mycket att göra mer än att pressa in lim för att gardera. Man kan lackbättra men ägaren brydde sig såklart inte.
Här saknas en bit. En sann punkare bryr sig inte så det fick lämnas som det var.
Alla delar kom i plastpåsar.
Någon hade gjort om elinstallationerna med lampsladdar, allt byttes ut mot riktiga skärmade kablar. Mickar är Gibson ”The Original” som var standardmickar på Gibson under några år – tillverkade av Bill Lawrence.
Banden var rejält nedslitna så en ombandning var av nöden. Här mellan slipning och polering.
Nya kablar från mickarna till kontrollerna.
Mycket svett och spelande har tärt på guldplätteringen.
Caset hängde knappt ihop och vi fick göra en snabbrenovering för att Curre skulle kunna ta hem gitarren.
Curre med den färdiga gitarren.
Jag tar inte ställning i frågan då jag inte bryr mig om fotboll.
Och jag minns inte vad Curre sa men det var en stjärna i guldlaget som skrivit detta.