Peter Westerberg

Huvuden och halsar som går av är inte så värst ovanligt och jag har sett många i mina dagar, det klassiska är att man lutat den mot något och den har rasat ner, i två fall hade ägarna lagt gitarren på golvet och i båda fallen hade sångerskorna tagit ett steg bakåt. Det kan också vara transportskador, det kan räcka med att caset ramlar eller kastas in i en bil.
Men så finns det många som tycker att de kan laga det själv – om du tror det: nej, låt bli! För det första krävs det lite pyssel att få bitarna att passa och man måste ibland göra en form som pressar ihop skarven jämnt. Men framför allt är det limmet som är kritiskt, vanligt trälim typ Casco funkar inte. Jo, det kan funka men ofta håller det inte i längden. Och har man limmat en gång har man avsevärt försämrat chansen att göra en ny hållbar lagning och det krävs mycket jobb, ibland flera timmar för rensa upp för att få till en ny lagning.
För ett tag sedan ringde en desperat kund som ville ha sin gitarr lagad snabbt, huvudet hade gått av. Jag berättade vad det skulle kosta men framför allt avrådde jag honom från att göra det själv. Han hörde av sig dagen efter – han hade limmat den själv men det höll inte så han kom in med den. Tack och lov var det ingen dyr gitarr men jag konstaterade att kostnaden för att göra om det skulle överstiga priset på gitarren (ca 2000:-).

Gibson SG

Det här är en Gibson SG med ett halsbrott som ägaren försökt laga själv med trälim, passningen var dålig så det fanns mycket överflödigt lim att rensa bort. Det är en ’61 reissue med kort halsinfästning – 22:a bandet ligger rakt över infästningen, suveränt för spelbarheten men katastrofalt när det kommer till stabilitet, den bara ber om att få gå av. På dessa finns det i stort sett alltid ”stress cracks”, små sprickor i lacken som visar att det finns krafter där men det betyder absolut inte att den är på väg eller kommer att spricka. Men man ska alltid vara försiktig med gitarrer med kort halsinfästning; det samma gäller Les Paul Junior och Special med double cut away.
Jag får ofta frågan om det kommer att hålla – ja, det kommer att hålla om man inte försökt limma själv. Fogen i sig blir starkare än träet och går den av igen är det på ett annat ställe. Jag har aldrig fått tillbaka en lagning som gått upp men ibland kan den spruckit på ett annat ställe.
Det man ska tänka på när man fått ett brott är att släppa på strängarna, leta upp eventuella flisor och inte pilla i skarven.
Så vad kostar det att limma en knäckt hals? Det beror på, vill man bara ha den hel och inte bryr sig om att det finns en liten skarv hamnar man på 4-500:- och uppåt. Vill man ha skadan mer eller mindre osynlig kan det kosta…. mycket. Jag har gjort huvudlagningar som slutat på 5000:- eller strax däröver och då är det vanligen ett försäkringsbolag som står för notan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.