Peter Westerberg

Gibson Les Paul Custom 1974

Detta är en välbevarad Les Paul Custom – skicket är mycket bra sett till dess ålder. Inga delar bytta förutom halsmicken (bytt till en Ibanez Super 70) samt en kondensator. Hardware och mickarnas plättering delvis bortsliten och lacken har gulnat. Några dings och cracks men inga större skador. Vi har undersökt den med UV-ljus och det finns inte några lagningar eller lackbättringar. Potentiometrarnas kod är 1377414 vilket stämmer överens med serienumret. 

Rengjord, nya strängar och justerad. 

Vikt: 4,4 kg.

Senaste ägaren köpte den begagnad runt 1980, då övertalades han av butikspersonalen att också köpa ett nytt Gibson Protector-case – därav finns inte originalcaset.  

Pris: 75000:- SÅLD

Fender Stratocaster 1976

Det är sällan man vill ta till överord när det kommer till skick på gamla gitarrer men här är det befogat – vi pratat nära nog nyskick. Det är svårt att hitta en strata från 70-talet som inte moddats, lagats, bandats om eller har delar som är utbytta. Helt enkelt: det finns inte någonting att anmärka på – förutom en liten lackskada på kanten huvudet som kommer från en gitarrhängare – då från tiden när den hängde i en musikaffär – ägaren har alltid förvarat den i caset. Därtill är den väldigt lätt; 3,3 kg. 

Vi kan försäkra att minsta skruv är original – dessvärre var vi de första som lossade på plektrumskyddet sedan 1976. Det ska sägas att det vita i mickkaviteten är polermedel från slutpoleringen – någon på Fenderfabriken var stressad och hann inte ta bort det. 

Vid denna tid var det vanligt med s.k. ”tuxedo” – svart plektrumskydd med vita mickkåpor, rattar och omkopplarknopp. På denna är det blandat men jag har gjort research och fått veta att det förekommer. Detta bekräftas också av ägaren som svär vid att han inte bytt någonting. 

Plektrumskyddet kan te sig underligt då det är svart men vitt på undersidan – det är alltså fyra lager (men det understa vita lagret är tunnare) och jag har fått bekräftat att detta förekom på tidiga svarta plektrumskydd. 

Originalcaset är också i bra skick. Svajarm, stallkåpa och en hang tag. 

Senaste ägaren köpte denna i en pianoaffär i Stockholm 1980 – den var då ny och reades ut eftersom butiksägarens beslut att sälja gitarrer inte hade slagit väl ut. Alltså hängde gitarren osåld i butik i 3-4 år. Ägaren spelade sparsamt på den och den har sovit törnrosasömn i sitt fodral i mer än tre decennier. 

Vikt:  3,3 kg.  

Pris: 42000:-

Fender Stratocaster 1972

Denna 72:a (serienummer 420696) är överlag i bra skick; originallack, de flesta delar original, inga routings eller nya skruvhål men den har råkat ut för några tidstypiska moddar: en omkopplare har monterats där omkopplaren sitter och sedan tagits bort. Två mickar är inte original. 

Det finns några skador på kroppen; de på den högra kanten har uppkommit av slitage mot caset. Det finns två skönhetsfläckar på halsen; på huvudet finns en mörk strimma som är en märgåder – dessa ligger inbäddade i träet – vanligen kasserar man såna bitar eller försöker få dem på ett ställe där de inte syns – denna har framkommit när man tagit ner tjockleken på huvudet; först då har den framträtt och då har man valt att inte kassera den. Det finns också en mindre märgåderstrimma på baksidan av halsen. En märgåder innebär ingen försvagning och utgör inget problem i övrigt – det är enbart kosmetiskt. När jag tillverkar halsar händer det påfallande ofta, sista bilden visar två exempel – jag låter dessa bli ”matching headstock” – man lackar huvudets framsida i samma kulör som kroppen. 

Endast stallmicken är original (stämplad 1972) och de andra är moderna amerikanska Fender. Andra delar som bytts är omkopplare (dock från samma tid och treläges) samt två potentiometrar (från 1975), en är troligen original.

Vikt: 3,4 kg. 

Case i svart tolex och röd inredning. 

Pris: 36000:- SÅLD

Gibson Les Paul 60’s Tribute Honeyburst 2012

Det sällan vi tar till överord om gitarrer men detta är ett superexemplar; modest vikt, fantastisk spelkänsla och otrolig resonans. Även om detta i praktiken är en Studio med P-90 är det väldigt mycket Les Paul för pengarna.
Överlag är den i bra skick utan sprickor i halsen, dock finns det några dings. Plektrumskyddet är från en Standard. Hardcase med case candy. 

Pris: 12000:- SÅLD

Hagström Viking

Viking 1N från 1974. 175 tillverkades detta år och denna är den 12:e i batchen. Mickar byta till Gibson, potentiometrar bytta till CTS. Bigsby monterat, rattar ej original och kåpor till mekanik samt plektrumskydd saknas. Ombandad och därefter inte spelad. Diverse mindre skador. 
Detta är alltså mer en funktionell player än ett samlarinstrument. 

Pris: 19000:-


Ibanez AK86-DVS-12-01

Ibanez Artcore, tillverkad i Korea 2006. Skada vid utjacket har dolts med en större utjacksplatta. 

Pris: 4000:-