Peter Westerberg

Det är svårt att komma ihåg att dokumentera varenda moment när vi har inne gitarrer för mer eller mindre omfattande jobb. Ibland händer det att jag har tagit väldigt många bilder och det blir svårt att sortera och organisera, ibland blev det för få bilder och därför inte tillräckligt att skriva ett inlägg om.
Vi hade inne denna strata från 1969 och när jag gick igenom bilderna ser jag att det bara blev ett fåtal bilder. Det finns ändå en del intressanta saker så jag väljer att visa det som finns.

En helt vanlig Stratocaster från 1969 som fått behålla sin sunburst. Kunden hade fått ärva den från sin pappa som troligen köpte den ny.
Någon gång installerades en humbucker i mittläget, sedan har man satt tillbaka originalmicken. Man har alltså gjort ett urtag i skärmplåten för micken och även ett där omkopplaren sitter – oklart varför. Det intressanta är att man sedan hittat ett plektrumskydd från samma era (eller möjligen sparade man originalet) – de sista åren på 60-talet använde man plektrumskyddsmaterial i MOTO och vände den vita baksidan uppåt, mönstret hamnade på undersidan. I sann Fenderanda använde man det man hade.
Tidstypisk modd med stämjärn. Notera att den saknar ”worm routing”, den frästa kanalen under mittmicken. Det gick undan på fabriken ibland.
Märkningarna på mickarna kan vara kryptiska. De två sista siffrorna brukar ange årtalet men inte alltid och ibland kan det bara vara den sista siffran som har referens till året. Så 1969 och inte 1949.
Potentiometerns märkning säger att den är tillverkad av CTS 1966 och så skulle många anta att den bytts då den är tre år äldre. Men detta är en slamkrympare inom fenderologin; man köpte in ett enormt parti potentiometrar 1966 och de räckte åtminstone till 1969. Jag har sett det på andra 69:or men jag är osäker på om det finns senare exempel.
Kablarnas färg kan också variera. Gult fanns på äldre Fender men användes mer typiskt i förstärkare, liksom blått. Kan man tänka att man körde slut på kablar och skickade någon till förstärkaravdelningen?
Märkningen på halsarna kan vara väldigt kryptisk och blir ännu mer svårtydda på 70-talet. Att de har viss likhet med märkningen på mickarna tror jag är en slump.
Detta har jag påpekat många gånger: märkningen avser inte 22 februari 1969. Siffran 22 säger att det är en Stratocaster – men det var under just denna period, även 2, 13 och 09.
Halsen har aldrig bandats om men skulle behöva det då banden slipats men kunden ville avvakta då hon fått ärva flera vintagegitarrer som hon ville fördela sina ekonomiska resurser på.
På 20:e band fanns ett rejält hack som vi slipade bort, därav slipade vi även ner det 21:a. Den röda markeringen gjorde vi när vi fick in gitarren för att inte missa hacket.