Peter Westerberg

Många frågar mig när Gibson eller Fender var som bäst eller sämst, det finns många åsikter och myter om detta. Det är svårt att uttala sig konsekvent och tvärsäkert – det beror lite på vad man avser. Dock är jag helt säker på man de senaste decennierna lagt mindre fokus vid detaljer och finish, sånt som de vet att potentiella köpare inte ser – det kan krävas ett tränat öga för att lägga märke till det.

Men ibland blir det riktigt fel.

En Gibson Lucille från 2007
Här ser vi problemet, strängarna ligger inte rakt över stallsadlarna. Halsen har hamnat snett vid tillverkningen och man har försökt korrigera det genom att dra strängarna mot diskantsidan. Detta kan man se på många Gibson, även på gamla från 50- och 60-talet. Men detta är extremt.
Trots detta ligger strängarna alldeles för långt mot bassidan och den tjocka E-strängen är farligt nära bandens kant.
Vidare kan man se en annan detalj man slarvat med; plastlisten i änden av greppbrädan glipar lite i skarven och man har inte skrapat bort all färgad lack ordentligt innan klarlackningen.
Det mesta av gitarrens hardware är demonterat, även bussningar för stränghållare och stall och hela kroppen är tejpad för att skydda den under arbetet.
Hålen har pluggats och därefter börjar det mödosamma arbetet att bygga på lack.
Allting gick sin väg och här ”lajnar” vi upp med E-strängarna för att se var stall och stränghållare egentligen ska sitta.
Och då inser vi att stallmicken också måste flyttas.
Vi CNC-fräste ett inlägg som var 5 millimeter bredare och här har vi börjat bygga upp med lack. Motsvarande 5 mm fick fräsas bort på andra sidan.
En CNC-fräst jigg för att borra hålen för stränghållaren.
Stallet pallas upp för att se att det lajnar upp, därtill flyttas det tills intonationen är rätt.
En ny jigg för att borra hålen för stallet.
Lagningarna våtslipas med maskin, därefter polering. I mickkaviteten kan man se drosslarna till Varitonen.
Klart för montering.
Det här ser bra ut. Stallet byttes mot ett Gibson original.
Jag är skrytsam och säger att det ser mycket bra ut.
Lite kladdig så nu återstår lite putsning.
En glad ägare.