Hur lång tid tar det att bygga en gitarr?

En vanlig fråga jag brukar få är hur lång tid det tar att bygga en gitarr. Faktum är att jag inte vet riktigt själv. En gitarr bygger man inte från början till slut; lim och lack måste torka, ibland saknar man delar eller rätt verktyg men framför allt jobbar man parallellt med flera andra byggen och reparationer. För närvarande har jag ca fem byggprojekt (som är 2-15 år gamla) och därtill har jag alla reparationer som måste prioriteras.
En enkel elgitarr skulle man kunna bygga relativt snabbt om man skippar tanken på bra finish. Jag och två gitarrbyggarkompisar hade för länge sedan en idé om en ”One night guitar” för att instifta en rekordgren. Vi räknade och konstaterade att det skulle gå förvånansvärt snabbt om vi jobbade parallellt. Började vi efter arbetstid skulle vi bli klara några timmar in på nästa dygn. Tyvärr blev det aldrig av.
Om man räknar effektiv byggtid tar det uppskattningsvis 30-40 timmar att bygga en strata men en kund får normalt hålla sig till tåls i 2-3 månader från beställning – minst. Om kunden inte stressar på kan det ta hur lång tid som helst. Att bygga något på eget initiativ tenderar att ta mycket längre tid – rent av flera år.

Westerberg Deep Impact

Mitt rekord är 20 år: jag började på en gitarr 1992 och den blev klar i år, 2012. När jag gjorde ett kort inhopp på Ad Lib Guitars 1993 fick jag i uppdrag att designa en offset-kropp för 24-bandshals. Jag använde existerande mallar från strata, Jackson och Jazz Bass och kurvmallar och lyckades få till en harmonisk design om jag själv får säga det. Jag var så nöjd att jag bestämde mig för att använda den själv. På den här tiden skulle allt ha Floyd Rose så jag gjorde en fräsning för Schaller Floyd Rose med recession. Sen blev kroppen liggande några år och det var när jag senare var anställd på Ad Lib Guitars som jag gjorde nästa ryck. Måns som också jobbade där fick lacka den i en gul nyans som inspirerats av en SAAB 900 Aero. Halsen saknades och eftersom jag kände att det var onödigt att bygga en gitarr som såg ut som så mycket annat bestämde jag mig för att det skulle bli en baryton. Huvudet som hämtat inspiration från Fender Coronado och gamla Hagström II skarvades i vinkel mot halsen. Först 1999 lackades halsen och för några år sedan började jag montera ihop allting men det var alltså 2012 som jag kunde betrakta projektet som avklarat. Tjugo år kan tyckas vara en extremt lång tid men jag får ändå känna mig nöjd med att ha gått i mål.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.